Destillationsapparat för destillerat vatten
EasyStill hem
Beställ här
Konstruktion
Hur man tillverkar sprit
Mäskjäsningen
Destillationen
Fördjupning
Turbojäst
Utrustning
Ej till Sverige
Regler för Tyskland
English site

Turbojäst

Vad är Turbojäst?

Turbojäst är en blandning av en utvald jäst, macronäring, micronäring och kvalitetsförbättrande ingredienser. Turbojäst säljs i påsar för 25 liter jäsning med en hög jästdosering och mycket näringsämnen, ofta 3-4 ggr så mycket som jäst.

Jästen kan vara av olika jäststammar, det som skiljer mest är alkoholtolerans och temperaturtolerans. Vanlig bagerijäst dör vid 11-12 % alkohol. Jäststammarna i Turbojäst tål 14.5 % och upp till 21 %.

Macronäring ger kväve, fosfor och magnesium. Diammoniumfosfat och magnesiumsulfat är den vanligaste macronäringen.

Micronäring är vitaminer, mineraler, metaller och spårämnen. Det är micronäringen som ger skillnaden på bra och dålig Turbojäst.

Kvalitetsförbättrande ingredienser är ämnen som stoppar skumning, minskar bildandet av finkelojor och biprodukter, stabiliserar pH, ökar temperaturtoleransen eller stimulerar jäsningen på annat sätt än näringsämnena gör.

All Turbojäst når "killing temperatur". Det är när en viss alkoholhalt och en viss temperatur samverkar och dödar jästen.

Jäst som tål hög temperatur kallas för temperaturtolerant. Jäsningen i sig själv genererar en mängd värme. För att inte uppnå killing temperature så jäser man högst 25 liter i taget och ser till att det finns lite luft runt jäskärlet, så det kan bli av med värmen. På sommaren använder man temperaturtolerant jäst eller har en fläkt som kyler jäskärlet.

Vilken Turbojäst är bäst?

Turbojäst från Gert Strand är generellt dom bästa och har så varit ett par decennium. Det är samma jäst som han levererar till spritindustrin, men packade i konsumentförpackning. Det är pga. den höga kvaliten som hans konkurenter imiterar turbojästerna produktnamn på sina produkter.

Det finns olika typer för olika ändamål, beroende på vad man vill uppnå. Generellt så står 2 saker mot varandra, styrka och renhet.

Nöjer man sig med en mäsk på 14.5 % så är den mycket renare än en mäsk på 18 %. Men då får man ut mindre sprit per destillation. Därför är 18 % Turbo dom mest populära. Följande Turbojäster rekommenderas i första hand för mäsk till EasyStill.

Turbojäst för att jäsa till hög alkoholhalt

Turbo Pure 48 är den bästa för hög alkoholhalt. Den stannar vid 18 % alkohol och är temperaturtolerant. Det finns idag ingen Turbojäst som jäser renare till 18 %. Är mäsken en bit över 30C under jäsningen så bildas mycket finkel. Turbo Pure 48 fungerar inte till fruktsnaps, den får en metallisk smak.

Turbo Pure 48 kan användas på 2 sätt. Startar man den i 35-40C varm mäsk så jäser den ut 8 kg socker på 48 timmar. Startar man i vanlig temperatur så jäser den ännu renare men då tar det 7-10 dagar.

Med bryggsocker kan man jäsa 20-21% alkohol med denna Turrbojäst.

Starttemperatur 35C och S.G. (Specifik vikt) 1.120 (+120 med Oechsleskala) och färdigjäst efter 44 timmar vid S.G. 985 (-15 med Oechsleskala), då är det 18% alkohol i mäsken. Får mäsken stå i 5 dagar jäser den till 982, 18,4% alkohol.

Prestige 8 kg Turbo är en högalkoholjäst som, om temperaturen kan hållas nere på 25C i slutet av jäsningen, kan jäsa 8,5 kg socker ända upp till 21 % alkohol. Vid 8 kg socker i 25 liter mäsk ger den drygt 18 % alkohol. Utmärkt till fruktsnaps, då räcker en påse till 100 liter (4 x 25 liter). Prestige 8 kg Turbo är inte temperaturtolerant och skall inte användas på sommaren och i varma länder. Jäsningen kan överhetta och jästen dör.

Start S.G. 1.120 (+120 med Oechsleskala) och färdigjäst vid S.G. 982 (-18 med Oechsleskala), då är det minst 18% alkohol i mäsken.

Black Label Turbojäst. Detta är den jäst som brännerierna använder. Det är troligen den mest stress- och temperaturtoleranta jästen i världen. Används mest till 6 kg socker och ger då 14.5 % alkohol. Med 7,5 kg socker ger den 17-18 % alkohol. Bästa jästen i riktigt varma länder. Vid 38C och 14,5 % ger den fortfarande en ganska ren mäsk. Fungerar även till fruktsnaps.

Start S.G. 1.090 (+90 med Oechsleskala) och färdigjäst vid S.G. 984-987 (-13 - -16 med Oechsleskala), då är det minst 14% alkohol i mäsken.

Turbojäst för att jäsa maximal renhet

Turbo Pure 24 är samma jäst som Turbo Pure 48 men väger mycket mer. Det är tillsatt en mängd ämnen som minskar bildandet av föroreningar under jäsningen. Detta gör jästen ganska dyr och frakten blir dyrare. För maximal renhet jäser man aldrig över 14.5 % och det finns ingen Turbojäst som jäser renare till 14.5 % än Turbo Pure 24. Turbo Pure 24 fungerar inte till fruktsnaps, den får en metallisk smak. Är mäsken en bit över 30C under jäsningen så bildas mycket finkel. Då rekommenderas att använda Black Label Turbo i stället.

Start S.G. 1.090 (+90 med Oechsleskala) och färdigjäst efter 24 timmar vid S.G. 990-986 (-10 - -14 med Oechsleskala), vid 990 är det +13,5% alkohol i mäsken. Ytterligare några tiondels % alkohol bildas om den får jäsa ett dygn till.

Black Label Turbojäst. Detta är den jäst som brännerierna använder. Det är troligen den mest stress- och temperaturtoleranta jästen i världen. Används mest till 6 kg socker och ger då 14.5 % alkohol. Bästa jästen i riktigt varma länder. Vid 38C och 14,5 % ger den fortfarande en ganska ren mäsk. Jäser mycket rent, men Turbo Pure 24 jäser ännu renare.

Turbojäst för att jäsa 8-liters satser.

Prestige Mini Turbo räcker till 8 liter mäsk på drygt 18 %. Man använder 2,5 kg socker. Jäsningen går bra i en vinhink, 10 liters plastdunk eller glasdaejeanne.

Start S.G. drygt 1.120 (+120 med Oechsleskala) och färdigjäst vid S.G. 982 (-18 med Oechsleskala), då är det minst 18% alkohol i mäsken. Jästid ca 1 vecka.

Utmärkt till fruktsnaps och räcker då till 25 liter. Snapsen skall jäsa långsamt under 3-4 veckor, så att inte smaken försvinner ut med kolsyran. Detta, samt det stora näringsinnehållet i frukten är orsaken till att man använder så låg jästdosering.

Whisky

Whisky får aldrig jäsas med Turbojäst. Man använder riktig whiskyjäst och ingen jästnäring.

Dålig Turbojäst

Det finns mängder av dålig Turbojäst och det är likadant över hela världen. Gert Strands är den bästa och hans huvudmarknad är distillerier över hela världen. Där går det inte att komma med dåliga produkter.

Brännerierna har egna laboratorier och testar allting före köp. Många har avancerad analysutrustning som HPLC, spektralanalys eller gaskromatograf. För att dom skall köpa måste jästen vara bättre än det som dom redan använder.

Konsumentmarknaden är en helt annan sak. Här kan vad som helst säljas för konsumenten har varken kunskap eller krav utan tar oftast vad butiken rekommenderar. Vilket kan vara vad dom tjänar mest på, dvs vad som är billigast att tillverka. För att motverka låg kvalitet med utbildning har Gert Strand lagt ut information om Turbojäst på internet på http://www.turbo-yeast.com/intro.html.

Alla Gerts turbojäster finns på http://www.hembryggning.se Det går att köpa små mängder Turbo Pure 48 fraktfritt och få dom levererade i brevlådan som brev, på http://allt-fraktfritt.se/hembryggning/turbojast.html. Himla bekvämt.

Beställ EasyStill här