Destillationsapparat för destillerat vatten
EasyStill hem
Beställ här
Konstruktion
Hur man tillverkar sprit
Mäskjäsningen
Destillationen
Fördjupning
Turbojäst
Utrustning
Ej till Sverige
Regler för Tyskland
English site

Fördjupning i sprittillverkningen - överkurs

Det följande är total överkurs och behöver egentligen inte läsas. Det är för den som är intresserad att utveckla hobbyn vidare. Har Du ont om tid så hoppa bara över denna sidan.

Det trevligaste med EasyStill är lättheten att utveckla sin hobby. Att destillera med EasyStill är lika lätt som att koka kaffe. Misslyckade spritkryddningar kan bara destilleras om igen till ny sprit.

Man kan göra whisky, grappa, fruktsnaps - vad som helst. Man kan dra hallon eller annan frukt i god sprit man gjort, tills spriten tagit smak. Då kan man destillera den och smaka resultatet. Möjligheterna är oändliga.

Det är främst för att apparaten är så liten och enkel, det är så lätt och går så snabbt att prova något kul. Skulle man glömma att stänga av apparaten så kommer all mäsk att destilleras till en vattenklar sprit-vattenblandning med samma alkoholstyrka som mäsken. Sedan stänger apparaten automatiskt av sig själv.

Hobbytillverkning av sprit är inte svårare än att jäsa socker och vatten till mäsk, destillera rakt ner i kolröret och få fram en god sprit. Termometrar, meterhöga kolonner och kylvatten är ett minne blott och känns som stenålder.

Men alkoholdestillation är en jättekul hobby och många utvecklas och blir mycket skickliga, lika skickliga som yrkesmän. Många startar också brännerier med tiden.

När hobbybrännaren utvecklar sin hobby så är detta vanligt:

Mäskjäsningen

Man skaffar en jäsningsprovare och kontrollerar att jäsningen är helt avslutad innan man destillerar.

Man låter mäsken stå 1 vecka extra för att den skall klarna, med eller utan klarningsmedel (Chitosanbaserade klarningsmedel är bäst). För att få lite bättre kvalitet, det är inget som behövs - man kan faktiskt jäsa direkt i kokkärlet om man vill.

Man provar olika Turbojäster och styrkor på mäsken. Man jäser mäsk till 20-21% med Prestige Turbo Pure 48 och bryggsocker.

Man kollar temperaturen på jäsningen och sätter en bordsfläkt att blåsa på jäskärlet om det behövs på sommaren.

Destillationen

Man destillerar 2 gånger. Så gör brännerierna, t.o.m. whisky och cognac är destillerade 2 gånger. Detta är det första som brukar hända, många gör detta nästan med en gång.

Man börjar kasta "fore shotsen", fördropparna som kommer först i destillationen, en knapp centiliter.

Man provar sig fram och vet sedan exakt hur lång tid destillationen tar när den är som man vill ha den. Sedan sätter man ett tidur som stänger efter denna tid.

När man fått fram sina 1,4 liter så bytar man uppsamlingskärl och samlar upp den svaga slutspriten som kommer ut efter den man vill ha. Sedan går den med i nästa destillation. För att ta tillvara all sprit.

Man destillerar först spriten i den fantastiska Amazing Still som ger en otroligt ren sprit och varken behöver spis eller kylvatten. Det är inte ens destillation (det är avdunstning), det är därför det sköter sig själv och spriten blir så otroligt ren. En perfekt sprit på 35-40% att därefter destillera i Easy Still..

Dom som är intresserade av fruktsnaps läser på och provar på pot still tekniken utan aktivt kol och gör snaps, whisky etc. Under destillationen kommer "fore shots", head, body och tail.

Bara bodyn är det goda, det andra måste destilleras om. Genom att destillera, samla och provsmaka sig igenom kan man lära sig var det goda kommer och fånga upp detta separat. Ett rent hantverk och svårt. Det är enklare att macerera (låta dra) frukt eller kryddor i god sprit och sedan dricka eller destillera denna.

Kolfiltreringen

Aktivt kol fungerar som en molekylsil. Små molekyler som vatten och alkohol passerar igenom. Finkeloljor och andra föroreningar med större molekyler fastnar i kolets porer. När alla porerna är fulla (kolet är mättat) så kastas kolet.
  Vattenmolekylerna är minst och kan lättast passera genom röret. Häller man sprit genom aktivt kol så är därför det första som kommer ut: vatten. När det aktiva kolet börjar jobba kan man känna på röret, kolet blir varmt en tid och man kan känna på röret var någonstans kolet håller på att komma igång.

Om det aktiva kolet är ordentligt vätat så ökar dess förmåga med 100 % för då kan kapilärkrafterna dra spriten rakt genom kolkornen. Dessutom finns det ämnen kvar på ytan av kolet, från tillverkningen, som smakar något lite. Gratis bok om aktivt kol för spritrening finns här.

Bland det första hobbybryggaren brukar göra är därför att hälla 5-10 liter varmt vatten genom kolröret. Då sköljer man kolet samtidigt som det blir genomvätat och dess kapacitet fördubblas. Detta är lätt gjort innan man startar eller medan apparaten står på uppvärmning.

Dom riktigt avancerade kokar kolet i 15-20 minuter, häller av vattnet, på med nytt vatten som blir svart av koldamm, häller av detta. Gör detta några gånger tills vattnet inte längre färgas av kolet. Sedan hälls det genomvätade kolet i kolröret. Kolets kapacitet har ökat 150 % för det är totalt genomvätat.

Sedan brukar hobbybryggaren slå på lite sprit och köra ut vattnet ur röret (för att kunna samla in starkare sprit). Eller smaka av under destillationen. När det börjar komma sprit och vattnet är ute ur röret så börjar han samla upp spriten. När destillationen är klar så slår kan på lite vatten för att på samma sätt få ut den sista spriten ur röret.

Genom att filtreringen sker droppe för droppe och det tar 3 timmar att filtrera 1,4 liter så gör den långa kontakttiden att spriten blir mycket ren. Renare än om man samlar upp spriten först och sedan häller den i tratten för filtrering.

Efterbehandlingen

Man skaffar också en 30-60% alkoholmätare med termometer och korrigeringsskala och får bränneriprecision på sina mätningar.

Man destillerar vatten och använder sedan destillerat vatten till alla utspädningar.

Man provar olika essenser. Det finns nästan 200 olika Prestigeessenser så här finns mycket att testa. Man provar att öka eller minska doseringen essenserna. För likörer och liknande provar man olika mängder socker och olika alkoholstyrka.

Ouzo, Sambuca och andra liknande starka spritdrycker baserade på Anis innehåller mycket socker, som en likör. Många tycker dom blir godare utan socker och diabetiker vill inte ha socker i dom. Många provar dessa helt utan socker och anser dom bättre utan. Diabetiker kan helt plötsligt dricka likör igen, bara att söta med Sucralose flytande sötningsmedel som är gjort av socker (allt annat smakar för dåligt).

Att själv krydda spriten med malört och andra kryddor eller frukt är också populärt.

Beställ EasyStill här