Destillationsapparat för destillerat vatten
EasyStill hem
Beställ här
Konstruktion
Hur man tillverkar sprit
Mäskjäsningen
Destillationen
Fördjupning
Turbojäst
Utrustning
Ej till Sverige
Regler för Tyskland
English site

Mäskjäsningen

Mäsk kan jäsas av många råvaror. För hobbybryggning använder man vanligt strösocker. Strösocker är lätt att lösa upp i varmt vatten och jäser lätt till alkohol.

För att kunna jäsa till alkohol måste sockret vara helt upplöst i vatten till en sockerlösning. Det får alltså inte ligga klumpar av socker på botten. Sockret tar också plats, skall man jäsa 25 liter kan man inte ta 25 liter vatten och sedan socker, det blir mer än 25 liter.

Bagerijäst är till för att ge kolsyra i bröd så brödet "jäser" (sväller). Till mäsk ger bagerijäst mycket föroreningar samt tål bara 11-12% alkohol. Vi använder Turbojäst, som jäser renare och tål mycket mer alkohol och dessutom innehåller näring till jästen.

Man väljer en lämplig Turbojäst (Prestige Turbo Pure 48) och den alkoholstyrka man vill jäsa till. Sedan ger 17 gram socker i en liter mäsk strax över 1 % alkohol. Så vill man jäsa till 18% i 25 liter kan man räkna:
25 liter X 17 gram X 18% (25X17X18) = 7650 gram.

Nu behöver man inte räkna ut detta själv, det står på Turbopåsarna. 6 kg socker ger drygt 14% i 25 liter och 8 kg ger 18% eller mer. Använder man bryggsocker kan man med 9 kg jäsa till 20% alkohol med Turbo Pure 48 och med 9,6 kg bryggsocker till drygt 21% alkohol. Detta för att bryggsocker är en enkel sockerart - dextros - som jästen har mycket lättare att jäsa en sackaros, som består av 2 enkla sockerater.

Av alla jäskärl så är vinhinken den bekvämaste. Den är lätt att göra ren, kan t.o.m. ställas upp och ner i diskmaskinen om man tar ut den övre korgen. Man kommer lätt åt att blanda socker och för rengöring. Har man en omrörare eller färgblandare på en borrmaskin (eller en stavmixer) så är det lätt att lösa socker i varmt vatten.

Temperaturen på sockerlösningen har stor betydelse för hur snabbt jäsningen startar. Den skall helst vara 30-33C när jästen blandas i. Många tillverkare har lägre rekommendationer på sina Turbojäster för att få en långsammare start och minska risken för överhettning (killing temperature) p.g.a. våldsam jäsning.

Ett tips: låt alltid Turbojäst jäsa längre än tillverkaren rekommenderar. Minst 2-5 dagar längre. Det bildas lite extra alkohol och mäsken klarnar mer. Gäller alla fabrikat.

Mäskjäsning i vinhink

Häll lika många liter kokande vatten i vinhinken som kg socker Du skall lösa upp (eller dubbelt så mycket varmt vatten som socker).

Häll strösockret i det varma vattnet och rör om med borrmaskin, stavmixer, elvisp eller en stor sked. Låt stå lite, rör om igen om det behövs tills Du har en klar sockerlösning.

Fyll upp med vatten till den volym Du skall jäsa. Mäsken får inte vara över 38C, känn efter med ett finger eller mäta med termometer. Häll i påsen med Prestige Turbojäst och rör om igen tills jästen är ordentlig inblandad.

Sätt på lock och jäsrör med vatten i och ställ mäsken till jäsning. Det kan jäsa så fort att de första dagarna att vattnet blåser ut jäsröret, det är ok.

När jäsningen är klar så använd en hävert och tappa över 4 liter mäsk till markeringen i Easy Still destillationsapparaten och destillera.

Mäskjäsning (8 liter) i 10 liters plastdunk

Kontrollera att plastdunken är graderad i liter, annars fyll på 8 liter vatten och sätt ett märke vid 8-litersnivån.

Häll 5 liter varmt vatten från varmvattenkranen i 10-litersdunken.

Häll i 2,5 kg strösocker och skruva på kapsylen.

Skaka dunken, ställ den till sidan en stund. Skaka igen då och då tills Du har en klar sockerlösning.

Fyll upp med vatten till 8 liter. Mäsken får inte vara över 38C, känn efter med ett finger eller mäta med termometer. Häll i påsen med Prestige Mini Turbo och skaka igen tills jästen är ordentlig inblandad.

Sätt på kapsyl med hål för jäsrör och jäsrör med vatten i och ställ mäsken till jäsning. Det kan jäsa så fort att de första dagarna att vattnet blåser ut jäsröret, det är ok.

När jäsningen är klar så använd en hävert och tappa över 4 liter mäsk till destillationsapparaten och destillera.

Beställ EasyStill här