Destillationsapparat för destillerat vatten
EasyStill hem
Beställ här
Konstruktion
Hur man tillverkar sprit
Mäskjäsningen
Destillationen
Fördjupning
Turbojäst
Utrustning
Ej till Sverige
Regler för Tyskland
English site

Utrustning för hobbydestillation

Utrustning för mäskjäsning

Jäskärl. Det enklaste är att använda en vinhink. Det går lika bra att jäsa 8 liter som 25 liter i en vinhink. Jäser man bara 8-literssatser (passar till 2 destillationer) så kan man använda en 10-liters plastdunk.

Hävert eller en slang för omtappning av den färdigjästa mäsken till jäskärlet. Då kan man avskilja bottensatsen efter jäsningen, det ger lite renare sprit, men är inte nödvändigt.

Gummiplugg eller kapsyl med hål för jäsrör, om man jäser i en plastdunk. Vinhinken har redan en gummimuff för jäsröret.

Jäsrör. Detta är ett vattenlås som släpper ut kolsyran från jäsningen utan att släppa in luft (som kan innehålla ättiksbakterier).

Överkursutrustning

Jäsningsmätare (hydrometer) med mätglas. Är en flytvikt som avläses i ytan (som en batteriprovare) och visar mäskens specifika vikt. Finns med Specifik viktskala och/eller Oechsleskala. Genom att mäta mäsken efter jäsningen kan man se om den har jäst ut allt socker till alkohol eller skall jäsa mer.

Man klarar sig utan jäsningsmätare men det är så kul att ha full koll på jäsningen att den ändå rekommenderas.

Utrustning för destillation

Förutom destillationsapparaten behövs:
1 meter slang, ca 10 mm i diameter
1 kolfilter bestående av 50 cm lång 40 mm-rör, tratt och rörslut.
Alkoholmätare 30 cm, 0-100% med 250 ml högt mätglas.
Överkurs: Alkoholmätare 30-60% med termometer och korrigeringsskala. Detta är egentligen för brännerier men det är kul att ha full koll på delar av %. Detta är små engångskostnader, både dyr kvalitet - tyska Widder - och billig hobbykvalitet (Kina) finns på hembryggning.se.

En hobby arbetsbänk är perfekt att ställa apparaten på. Apparaten uppe på bänken och uppsamlingskärlet under. Dessa arbetsbänkar sälja ofta för en hundralapp på lågprisvaruhusen. Rekommenderas.

Utrustning för efterbehandling

En tratt och lite tomflaskor är allt som behövs. Essenser, det finns bara ett märke som är spritindustriessenser packade i konsumentpack. Det är Prestige, finns bland annat på hembryggning.se. Det finns inget bättre.

Beställ EasyStill här